“Koordineli bir çalışma yapılırsa iç turizm ile beraber Ortadoğu turizminin de bölgeye başlayacağını tahmin ediyoruz”

Trabzon Turizm Platformu Başkanı Oykan Gülen,  Trabzon’da ki  turizm sektörünün sıkıntılarını anlattı.

Trabzon’da milyonlarca turisti ağırlayan Oteller, Seyahat acenteleri, Yeme-içme sektörü ve turizmin diğer tüm hizmet alanları, koronavirüs sonrası yeni sezona hazırlanıyor. Sağlık’tan spor’a, yeşil ve mavi’den festivaller’e, manastırlardan tarihi ve kültürel varlıklara kadar bir çok turizm çeşidini içinde barındıran sayılı şehirlerden ve bölgelerden birisi. Son dönemlerde yapılan turizm yatırımları ile beraber zincir oteller ve konaklama açısından Trabzon saylı turizm şehirlerinden. Aynı zamanda lojistik ve ulaşım açısından da Trabzon’da yer alan seyahat acenteleri Türkiye’de ilk sıralarda yer almakta. Ve de yeme-içme sektörü ve alışveriş mekanları da bu yoğunluğu karşılayacak durumda bir potansiyele sahip.

Bölgeye Trabzon dışından özellikle de Yurt içi ve Ortadoğu’dan çok fazla talep var. Bölgemizi ve İlimizi yurtdışından Avrupa, Uzakdoğu ve özellikle de Ortadoğu ülkeleri tercih etmektedir. Görüştüğümüz Ortadoğu acenteleri ve daha önce bölgemizi ziyaret eden misafirlerimizin bizlerden resmi makamlara iletmek istedikleri talepleri var.  ‘’Lütfen Devlet yetkilileri ve ilgili bakanlıklarla görüşün ve akabinde bizim turizm otoriteleri ile görüşüp ulaşım hattını açın, bizler gelmek için hazırız’’

Bakanımızdan önemli bir talebimiz var…

Tabii burada en büyük sıkıntımız bakanımızın iyi niyetli olmasına rağmen Ortadoğu turizmi ile ilgili ne bir cümle ne de bildiğimiz bir hareket planı mevcut. Geçmiş yıl istatistikleri alınarak ülkemizi en çok tercih eden 70 ülkedeki muhataplarına gönderilen iyi niyet mektubunda Ortadoğu ne kadar yer almaktadır, bunu bilmiyoruz. Bizlerde bu bilgiler ışığında hazırlık ve yatırımlar yapmaktayız. Bölgemizdeki ve ilimizdeki turizm bileşenleri ile doğru ve net bilgi paylaşımları ile koordineli bir çalışma yapılırsa iç turizm ile beraber Ortadoğu turizminin de bölgeye başlayacağını tahmin ediyoruz. Yeter ki bunun için bir çalışma önceliği olsun. Bu hem bölgemiz hem de Türkiye için önemli bir konu.

İç Turizm ile aynı paralelde Ortadoğu’nun başlaması bölgemiz için hayati bir mesele…

Şu an Ürdün, Umman, Kuveyt, Irak, İran ,Suudi Arabistan başta olmak üzere bölgemize ve ülkemize Ortadoğu’dan fazlaca charter talebi ve konaklama talepleri gelmekte. Bu yönden de bu charter seferlerin desteklenmesi ve THY başta olmak üzere de hava trafiğinin açılması gerekmektedir. İç turizmin başlaması bölgemiz için yeterli olmayacaktır ama bunun paralelinde özellikle Ortadoğu hava trafiği açılırsa en azından 2020 yılını çok fazla hasar görmeden atlatmış olacağız. Bu da tesislerin kapanması, işsizlik gibi problemlerin yaşanmasının da önüne geçilecektir.

Bütün bunlar ışığında biz Trabzon olarak 1 Haziran itibariyle tüm sektörler olarak hijyen ve sağlıklı seyahat ve konaklama için hazır olduğumuzu söylemek istiyorum. Covid-19 ve sonrasına Trabzon’da otellerimiz, seyahat acenteleri,  ve  yeme-İçme sektörümüz başta olmak üzere tüm sektör bileşenleri çalışmalarına hız vermiş olup ve covid-19 sonrasına hazır olacak şekilde sertifikasyon ve diğer hijyen kurallarına uygun hale gelme çalışmalarını hızlandırmışlardır.

Belki de Türkiye’ye örnek olacak şekilde bu çalışmaları tamamlayan ilk illerden biri olacaktır.

 

Trabzon Turizm Platformu  Hakkında;  Trabzon’da yer alan tüm turizm paydaşlarının içinde yer aldığı, Covid-19 süreci ve sonrasına hazırlık yapılması adına da bu dönem yoğun çalışmaları da yürüten, Trabzon’un turizm anlamında en büyük oluşumudur. Ortak akıl, katılımcı bir yönetim, mutlu ve huzurlu bir  turizm şehri oluşturmak temel amaçlarından olmuştur.

 

 

Kategoriler
    Güncel Yazılar