O Bizim Halil Ağabeyimiz…

41 yıllık meslek yaşamında, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çektiği fotoğrafları, aldığı  ödülleri ile adını Uluslararasında duyuran duayen bir fotoğrafçı… O bizim Halil Ağabeyimiz... Turizm  camiasında onu tanımayan yoktur.

Mesleğe gönül vermiş  duayen  bir büyüğüm  olarak kendisi ile ilgili bir haber yapmayı, tanımayanlarımız var ise tanımalarını  bilmelerini  arzu ettim. 

 

 

Halil Tuncer’in hayatı hakkında; Günümüzde Nemrut denince akla ilk gelen turizm fotoğrafçısıdır  Tuncer.  Sivas"tayken bir maden mühendisi kendisinden madenlerin fotoğrafını çekmesini istedi. Bu işten eline geçen parayla 6-9"luk Kodak makinesini alıp, okuldakilerin fotoğraflarını çekerek harçlığını çıkarmış. İstanbul'da Kabataş Lisesi'ne yazıldığında da okul fotoğrafçısı gibi çalışarak kendi yağıyla kavruldu. 1970'te Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) Türkiye'nin turistik merkezlerinin fotoğraflarını çekmeye başladı.

 

 

1939 yılında Amasya’da  doğan Halil Tuncer, küçük yaşta anne-babasını kaybetti. İki erkek iki kız  dört kardeşi olan Tuncer"i Yüzbaşı amcası okuttu. 1948’de İstanbul’da başlayan ilkokul serüveni  ortaokul çağına geldiğinde amcasının görev yeri Sivas oldu ve okul değiştirmeler devam etti. Lise çağında Amasya-Sivas-İstanbul arasında gidip geldi.

Amasya’da öğretmenlik yapan ağabeyi ve diğer akrabalarına yük olmak istemediğinden, fotoğrafçılıktan elde ettiği gelirle lise öğrenimini sürdürdü. Ancak başaramayınca, ikinci sınıfta öğrenciliğe veda etti. Kabataş Lisesi yıllarında kendini sevdirdiğinden, kimin fotoğraf işi olursa onu çağırdı. Böylece geçimini fotoğrafçılıktan kazandığı parayla yeni fotoğraf makine ve ekipmanları aldı.

 

 
1971  yılında Nemrut fotoğraflarını çekti. Günümüzde Nemrut denince akla ilk gelen turizm fotoğrafçısıdır Tuncer.

 

1967-69"da vatani görev için gittiği Gelibolu"da da fotoğrafçılığa devam etti. Askerlik sonrası İstanbul Nişantaşı"na yerleşti.
 
1970"te Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) yöneticileri onu Türkiye fotoğrafları çekmek için gezilere yolladı. TMTF adına hem fotoğraflar hem de 8"mm"lik filmler çekti.
  
Çektiği 8 mm"lik filmlerini, Fransa"da Turizm Tanıtma Müşavirliği"nde izleyen yabancılar, hayran kalarak Türkiye"ye tatil amaçlı geziler yaptılar.

 


 
1972"de İsveç"ten gelen bir Türkolog profesöre iki Efes fotoğrafı hediye etti. Bu jeste karşılık veren profesör ona uçak bileti yollayıp İsveç"e davet etti. İlk yurtdışı sergisini açmak amacıyla gittiği Stockholm"de 20 gün kalıp, beraberinde götürdüğü 40 adet siyah-beyaz Türkiye fotoğraflarını sergiledi.
 
Dönüştü trenle geçtiği Berlin, Münih ve Salzburg"ta tanıtma ataşelikleri ve Türk-Alman Dostluk Dernekleri"nde sergiler açtı.

 


 
Almanya"dan dönen Halil Tuncer, Türkiye"de sergi açma girişimlerine başladı.1973 yılında İstanbul Bankası"nda sergisini açtı. Bunu Ankara"daki Tuzcuoğlu Sanat Galerisi"ndeki ikinci sergi izledi.

1974"te Sheraton Hotel"de gerçekleştirilen “Dünya Gençlik Kongresi”nde de sergi açtı. “Tanrıların Arabaları” adlı kitabıyla dünyada büyük yankı uyandıran Erich Von Daniken sergisine katıldı. Daniken"e Nemrut fotoğrafı hediye eden Tuncer, “Sen o dağa henüz çıkamadın ama gördüğün gibi ben çıkmakla kalmayıp, onu dünyaya tanıtıyorum” dedi.

 



Profesyonel turist rehberleri, her gittikleri yere onu da götürmeye başladı. Böylece, Türkiye"yi karış karış tanıma süreci başladı.

 


 
“Fotoğraflarla Türkiye” Sergileri

 

1972’de İsveç Stockholm’de, Berlin, Münih ve Salzburg’da tanıtma ataşelikleri ile Türk-Alman   Dostluk Dernekleri"nde sergiler açtı.

1973 yılında İstanbul Bankası"nda ilk sergisini açtı

1974 Ankara Tuzcuoğlu Sanat Galerisi"nde sergisini açtı.

1974’te Sheraton Hotel"de gerçekleştirilen “Dünya Gençlik Kongresi”nde de sergi açtı.

1976 yılında Mısır’daki Ayn Şems Üniversitesi"nde Türkiye Tanıtım Haftasına yeni fotoğraflarıyla katıldı. Tuncer koltuğunun altında Türkiye fotoğraflarıyla Mısır"daki gazetecilerin kapısını aşındırıp ülkesini anlattı. Ertesi gün Mısır medyasının ondan bahsetti.

 

 

1979"de Romanya"ya giden Tuncer, Bükreş Güzel Sanatlar Akademisinde bir sergi açtı.

1976"da Kuzey Kıbrıs Girne"de sergi açtı.

1992-93"te TÜRSAB"ın fotoğrafçılık işlerini yaptı

1993"te Kapadokya üzerinde balonla uçarak Peri Bacaları"nı fotoğrafladı.

 


 
Fotoğrafları Havalimanı Duvarlarını  Süslüyor…

 

Danimarka"da Dünya İkincisi Oldu

1989 yılında Nemrut Dağı"nda tanrı heykelleri üzerinde yamaç paraşütü yapan sporcu görüntüsünün yer aldığı Turizm Bakanlığı"nın afişindeki fotoğrafıyla 1993"te Danimarka"da yapılan Dünya Turizm Örgütü"nün düzenlediği yarışmada 69 ülke arasında ikinci oldu. Bu başarısı ile başta TRT olmak üzere bir çok basın organında yer aldı.

 

 

1996-2000"de Amerika"ya iki kez gidip, Türk-Amerikan Federasyonu"nun katkılarıyla çeşitli kentlerde Türkiye fotoğrafları sergisi açtı. Connecticut"ta Türkiye"yi tanıtan trenin üzerindeki Atatürk görseli de Halil Tuncer"e aittir.

2001"de Küba"da Türkiye Fotoğrafları sergisi açtı.

 

 

2001"te Essen Duisburg"ta sergi açtı.

2004"te Macaristan Başkonsolosunun daveti üzerine ülkeye giderek ünlü besteci Bela Bartok"un hayatını araştırarak fotoğrafladı.Daha sonra Bela Bartık ve Ahmet Adnan Saygun Anadolu Yolları"nda adlı sergisi İstanbul ve Ankara"da açıldı.

2005"te Adıyaman"da “Nemrut Fotoğrafları “ sergisi açıldı.

2005"te İstanbul The Madison Hotel"de sergisi açıldı

2005"te İstanbul Travel Turkey Fuarı"nda sergisini actı.

2007"de İstanbul Emitt Fuarı"nda fotoğraflarıyla yeraldı.

2008 Travel Turkey İzmir Fuarı"nda sergisi açıldı.,

 

 

2009 Emitt İstanbul ve Travel Turkiye İzmir fuarlarında sergisi açıldı.

2010 Emitt Fuarı"nda sergisi açıldı.

2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının davetlisi olarak  ITB Berlin’de  “Fotoğraflarla Türkiye Turizmi” sergisini açtı. Sergi çok büyük ilgi gördü.

 

Aldığı Ödüller
 

1993"te Danimarka"da yapılan Dünya Turizm Örgütü"nün düzenlediği yarışmada 69 ülke arasında Dünya İkincisı ödülü aldı.
 

1993"te TÜRSAB

1993"te İstanbul Skal

1993"te Adıyaman Valiliği "Hemşehrilik Ödülü" verdi.

2000"de Kahta Kaymakamlığı Ödülü

2004 Adıyaman Turizme Hizmet Ödülü

2005 Altın Elma Afişi Adıyaman Müzesi"nde köşeye konularak ödül verildi

2010 TUYED Ödülü

 



Bazı firmaların ”prestij kitabı” olacak ”Fotoğraflarla Türkiye” kitabına sponsor olmak istediklerini kaydeden Tuncer, görüşmelerin ve hazırlıkların sürdüğünü, kitabı kısa süre içerisinde yayımlamayı umut ettiğini bildirdi. Tuncer, her fotoğraf karesine ”evladı” gözüyle baktığını belirterek, ”Kitaba koyacağım 150 karenin seçimi benim için biraz zor olacak” dedi.

Tuncer, Tüyap Beklikdüzü Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki sergisinde Efes’ten Kapadokya’ya, Nemrut’tan Apollon Tapınağı’na, kiliseden camiye, İzmir Kordon Boyu’ndan, balonla gökyüzünden çekilmiş turistik değerlere kadar birbirinden ilginç 40 farklı fotoğrafı sergilediğini anlatan Halil Tuncer, yurt dışında da 18 fotoğraf sergisi açtığını vurguladı.

 

 

EMITT’teki serginin turizmciler ve fuarı izleyen yerli ve yabancı devlet adamları tarafından ilgiyle karşılandığını ifade eden Tuncer, ”Sergimi Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu Praveen Verma, Mısır Turizm Ataşesi Nehad Gamal Eldin gibi yabancıların yanı sıra, aralarında Isparta Valisi Ali Haydar Öner’in de bulunduğu birçok ilin valisi gezdi” diye konuştu.

Sergiyi gezenlerden farklı tepkiler aldığını belirten Tuncer sergiyi gezen vali ve kaymakamların büyük çoğunluğunun kendisini kentlerine davet edip, bölgelerindeki tarihi ve turistik değerlerin fotoğraflarını çekmesini talep ettiklerine değindi.

 



Yeni Projelerinden…

 

2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının davetlisi olarak  ITB Berlin’de  “Fotoğraflarla Türkiye Turizmi” sergisini açtı. Sergi çok büyük ilgi gördü.

Tuncer, 2010 yılı Avrupa Kültür Başkentleri için de bir proje hazırladığına değinerek, söz konusu proje çerçevesinde 2010′un Avrupa Kültür Başkentleri İstanbul, Almanya’nın Essen ve Macaristan’ın Pecs kentlerindeki belli başlı mekanların eski ve bugünkü fotoğraflarının yer alacağı bir sergi açacağını kaydetti.

 

 

Tuncer yaptığı açıklamada;  ”Sponsor bulabilirsem dünyanın 15 ülkesinden fotoğraflara yer vereceğim bir sergiyi de Taksim Talimhane bölgesinde açacağım. Ayrıca, Baştan başa Çek Cumhuriyeti, Baştan Başa Volga, Türkiye Mozaikleri, Türkiye’nin Yeraltı Zenginlikleri adıyla açacağım sergilerin hazırlıklarını da sürdürüyorum. Bu sergi projelerini 1.5 yılda hayata geçirmeyi planlıyorum. Yıllar önce fotoğraflarını çektiğim yerlere yeniden gidip, son hallerinin fotoğraflarını çekip eski-yeni karşılaştırması yapmak istiyorum” dedi.

 

 

Halil Tuncer Kimdir ?

Amasya'da 1939 yılında doğdu. Küçük yaşta anne- babasını kaybetti. İkisi kızı ikisi erkek dört kardeşi olan Tuncer'i Yüzbaşı amcası okuttu. Amcasının tayin yeri değiştikçe, Tuncer'in okulu da değişti. 1948'de İstanbul'da başlayan ilkokul serüveni, Amasya, Diyarbakır ve Kayseri'de devam etti.

Sivas'ta ortaokul öğrencisiyken fotoğraf çekmeye sevdalandı. Eline geçen parayla 6- 9'luk Kodak makinesini alıp, okuldakilerin fotoğraflarını çekerek harçlığını çıkarmış. İstanbul'da Kabataş Lisesi'ne yazıldığında da okul fotoğrafçısı gibi çalışarak kendi yağıyla kavruldu. 1970'te Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) Türkiye'nin turistik merkezlerinin fotoğraflarını çekmeye başladı. Nemrut'un ilk fotoğraflarını 1971'de çekti.

1993 yılında çektiği Nemrut fotoğrafı, Danimarka'da 69 ülkenin katıldığı Turizm Fotoğrafları Yarışmasında Tuncer'e dünya ikinciliği kazandırdı. Tuncer, ABD, Küba, Avrupa'da 15'i aşkın ülke, Mısır, Malezya ve KKTC'de kişisel fotoğraf sergileri açtı.

 

www.haliltuncerturizm.com

 

 

 

Kategoriler
    Güncel Yazılar